petak, 20. prosinca 2013.

TAJNA O KANABISU

Imate li deficit kanabisa u organizmu?
Iako vam ideja o tome da imate manjak kanabisa u tijelu možebitno zvuči smiješno, svakodnevno rastuće znanstvene spoznaje razmatraju upravo tu mogućnost.Znanstvenici znaju da je psihoaktivni sastojak kanabisa THC, što je kratica za tetrahidrokanabinol.U kolovozu 1990. godine znanstvenici objavljuju u časopisu Nature otkriće receptora u mozgu koji specifično na sebe vežu kanabinoide iz kanabisa. Kanabinoidi se vežu za određena neurološka mjesta u mozgu, što je potvrdilo pretpostavku da je mozak posebno dizajniran za korištenje ove biljke. Je li priroda stavila u mozak kanabinoidne receptore sasvim slučajno? Ili su kanabinoidni receptori dio inteligentnog dizajna koji će primiti maksimalnu dobrobit koju kanabis može pružiti? Je li kanabis neka vrsta “duhovnog eliksira” svetog zajedništva u koje se svi idealno uklapamo? 
Na osnovu zadnjih spoznaja možemo reći da je tomu tako. Naime, ako se u mozgu nalaze receptori za određeni spoj, to znači da se taj spoj već proizvodi u samom mozgu. To je istinito za mnoge važne spojeve koji na taj način funkcioniraju, a da bi prenijeli moždane poruke svih vrsta. 

Lov na endokanabinoide


Tako su znanstvenici 1992. godine u Izraelu iz ljudskog mozga izolirali kanabinoid anandamid. Za razliku od THC-a, anandamid se proizvodi u mozgu i to je zapravo unutarnji (endogeni) kanabinoid. Ova tvar, anandamid, je spoj koji se veže za ugrađene kanabinoidne receptore u našim mozgovima. Baza riječi anandamid dolazi od sansrtske riječi ananda što znači blaženstvo (ushićenje). Anandamid je molekula blaženog stanja kojom se postiže viša razina dobrobiti i emocionalnog zadovoljstva.
Još od pionirskog rada doktora Williama O’ Shaughnessya o kanabisu i boli iz 1840-ih, znanost je dokazala da kanabis omogućava olakšanje od različitih tipova boli. U samom mozgu, endogena tvar anandamid također igra ulogu pri lakšim upalama i boli. Dakle oba kanabinoida, i unutarnji i vanjski, imaju ulogu u smanjivanju boli. Novije studije pokazuju kako ljudi koji pate od multiple skleroze mogu ublažiti bolove ako konzumiraju kanabis.

Anandamid isto tako ima svoju ulogu u regulaciji apetita, osjećaja zadovoljstva i dobrobiti, ali i memorije. Zanimljivo je kako baš kanabis ima iste utjecaje na sve navedene funkcije. Kanabis se uspješno koristi za tretiranje migrene, fibromijalgije, iritiranog crijeva i glaukoma. Slijedi pitanje za milijun kuna: Da li kanabis jednostavno olakšava (manje ili više) ove bolesti, ili je kanabis zapravo nadomjestak u slučaju ako vaš organizam ima manjak anandamida?

Barem jedan autor, doktor medicine Ethan Russo, vjeruje da postoji mogućnost endokanabinoidnog deficita i u svojem radu „Clinical Cannabinoid Deficiency“ („Klinički kanabinoidni manjak“), koji je objavljen 2004. godine u Neuroendocrinology Letters, predlaže da je takav deficit zapravo značajan uzrok navedenih zdravstvenih problema. S tim radom, ovaj je liječnik zaronio duboko u istraživanja raznih načina kako kanabinoidi funkcioniraju u organizmu i kako manjak kanabinoida može dovesti do raznih oboljenja. Od publikacije tog rada, brojne studije su potvrdile učinkovitost kanabisa za mnoge zdravstvene poremećaje.

Ideja kliničkog kanabinoidnog manjka otvara vrata konzumaciji kanabisa kao učinkovitog medicinskog pristupa u ublažavanju različitih tipova boli, u vraćanju apetita u bolesnika, u poboljšavanju općeg stanja u slučajevima glaukoma, i u poboljšavanju osjećaja dobrobiti kod pacijenata koji pate od raznih poremećaja raspoloženja. Kako država i lokalni zakoni mutiraju i prilagođavaju se u smislu tolerancije, tako možda i kanabis nađe svoje mjesto pod okriljem medicine.
 
Autor teksta je Chris Kilham - „lovac na lijekove“ koji istražuje prirodnu medicinu iz cijelog svijeta, od Amazone do Sibira. Predaje etnobotaniku na Sveučilištu Massachusetts Amherst, koje mu je i istraživačko boravište….

Nema komentara:

Objavi komentar