ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

REIKI - ŠTA JE TO?


Reiki je sistem koji se na Zapadu primarno poudučava kao sistem liječenja, koji nam omogućava da liječimo sebe i druge polaganjem ruku. Razvio ga je Mikao Usui u prvim godinama XX veka. Svoju popularnost reiki duguje činjenici da ga je veoma lako nauciti i koristiti, čak i djeca mogu da ga primjenjuju bez problema. Lijecenje reikijem je omguceno kroz povezivanje sa reiki energijom kroz proces opunomoćenja ili inicijacije. Korištenje reikija je prosto stvar svjesnosti o njegovom prisutvu i punoj predaji samom procesu, u kome mi postajemo ta energija. Liječenje se vrši ili polaganjem ruku na sebe ili druge, ili kroz rad na daljinu.

Reiki. Riječ je sacinjena iz dva dijela: 'Rei' = univerzalna, i 'Ki' = energija, životna sila. Zato je logicno sto je najbolji prevod ove riječi 'univerzalna životna energija'. To je energija koja pokreće sva živa bica, ona se ne može opisati, ali je prisutna u svemu. Kada smo svjesni te energije, mozemo je koristiti da pomognemo sebi i drugima.

Dva simbola koji kreiraju rijec 'reiki' mogu da znace i 'prosvjetljenje', posto se mogu shvatiti kao univerzalni duh. Ali praksa je dokazala (tu se Istok i Zapad ne razlikuju mnogo) da iz nekog razloga (mozda su zaboravljene tehnike koje su vezane za duhovni deo reikija), jedino što nam je dostupno u vezi reikija je da ga koristimo kao sistem lijecenja fizičkog, emocionalnog i mentalnog tijela, dok u vezi duhovnosti on moze da nam bude podsticaj da krenemo u neko dublje duhovno traganje. Na zalost, ne moze se reci da je reiki zaokruzen sistem ako tražimo odgovor na krajnja pitanja vezana za samospoznaju.
Svaki pokusaj da se tačno definiše izvor reikija je osudjen na propast. Neko kao izvor vidi Boga, neko neku bezličnu silu, kosmički princip, a neko kao energiju koja je život sam. Ovi zadnji ne traže nikakva dalja objašnjenja, jer shvataju da ako želimo egzaktno da pronadjemo izvor reikija, iscuriće nam kao voda kroz prste: sto jace stežemo, sve manje vode ostaje u našem dlanu.

Usui je opisiovao reiki kao 'inituitivan', što znaci da on ide tamo gde treba, tj. da teče u skladu sa potrebama primaoca. Što je veoma bitno, on ne liječi samo simptome, on prvo ide ka uzrocima. Reiki radi baš ono što je u datom trenutku potrebno, iako to nama, koji smo uvek usmjereni na trenutne rezultate, nije bas uvijek jasno i čini nam se da se ništa ne dešava.
Reiki znači ravnotežu. On deluje na svim nivoima: fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom. Reiki daje energiju i liječi tijelo. Studije kažu da ubrzava liječenje rana, snižava krvni pritisak, smanjuje stres i umanjuje ili uklanja bol.

Ovde se ne radi o religiji, jer reiki koriste pripadici svih religija svijeta. On nas ne odvaja od nase religije, ako govorimo o duhovnim dometima reikija, već nas stimuliše da svoju vjeru jos bolje upoznamo, uz dodatne blagoslove mogućnosti liječenja sebe i drugih. Usui je praktikovao reiki kao metod baziran na intuitivnoj sili univerzuma. Pomocu nje, tijelo postaje zdravo, čovjek sretan, a um miran.
 POSTOJI MNOGO stilova i varijacija Reikija, koji se danas podučavaju. Koliko mi je poznato, svi oni imaju svoj korijen u metodu koji je stvorio Japanac Mikao Usui u ranim 1900-tim. Prema tvrdnjama učenika koji su bili podučavani od Usuija lično, on je svoj metod zvao "metodom za postizanje ličnog savršenstva."

Neki od učenika su na Reiki ukazivali imenom Usui Teate ("Usuijev medod primene ruku"), dok je to za druge bio Usui-Do ("Usuijev Put"); oni nisu svi bili podučavani istim stvarima, ili podučavani na isti način. Usui je prilagodjavao svoje učenje veoma precizno prema sposobnostima i interesima svakog učenika, a uz to imamo i činjenicu da je i njegovo razumevanje evoluiralo tokom vremena.

Jos dok je Usui bio živ (umro je 1926.god.), postojalo je nekoliko verzija njegovog metoda, koji se praktikovao u Japanu. Čak i oni koji su svoj metod zvali Usui-Do, bilo je mnogo različitih varijacija učenjima: neki su ga striktno posmatrali kao metod prosvjetljenja, sa stepenima i ceremonijalnim obredima sličnim Dzudo sistemu koji je osnovao Jigoro Kano. Drugi su Reiki učili kao primarno duhovni put, ali put koji u sebi ima i odredjene tehnike liječenja i veoma važnu proceduru opunomoćenja zvanu Reiju.

Poslije Usuijeve smrti, njegov metod je doživjeo jos veće transformacije. Neki od njegovih poslljednjih učenika su stvorili organizaciju u njegovu čast -- Usui Reiki Ryoho Gakkai ("Društvo Usuijevog Reiki metoda liječenja") -- koje je izmijenilo njegovo učenje. Jedan od njegovih učenika, dr Chujiro Hayashi, se u potpunosti fokusirao na onaj dio Reikija koji se odnosio na liječenje bolesti i razvijao metode koji su bili "tretmani" koji su davani primacima, drugim ljudima. Moze se skoro sa sigurnoscu reci da je Hayashi bio taj koji je poceo da zove Reiki imenom Usui Reiki Ryoho.

A onda, bas kao i njegov učitelj Usui, Hayashi nije podučavao istim stvarima sve učenike. Jedan od njegovih renomiranih učenika je bio Tatsumi, je nazivao ono što je podučavao kao Usui-Do; Hayashijeva učenica Yamaguchi (koja je jos živa i jos uvek podučava) naziva svoju verziju Jikiden* Reiki; a Hayashijeva najčuvenija učenica Hawayo Takata -- osoba koja je najzaslužnija za širenje i popularizaciju Reijkija na globalnom planu -- je zvala njenu verziju Usui Shiki Ryoho ("Usuijev metodoloski stil liječenja").

Nema komentara:

Objavi komentar