subota, 20. srpnja 2013.

HO OPONOPONO - tehnika za uspjeh u svakom pogledu




Ho’oponopono je tehnika rješavanja problema. Dolazi nam s Havaja, pa otud i ovo neobično ime. Hooponoponom možemo rješavati probleme u odnosima, sa zdravljem, novcem, poslom… koje god. Razlog – svi su problemi u nama, i za svaki smo odgovorni baš mi.
Evo nas već na prvom pravilu ho’oponopona – preuzmi 100% odgovornost! Odgovornost, ne krivicu. Na prvi pogled djeluje zastrašujuće, da smo odgovorni za sve, ali s druge strane – ako smo odgovorni za ono što nam se događa, znači da to možemo i mijenjati. I možemo.
Dolazimo do pravila broj dva – čisti (hopsaj)! Onaj tko zapravo rješava naše probleme je Bog (Univerzum, Ljubav) – mi smo pokušali na sve moguće načine, i najčešće se baš nismo pokazali uspješnima – zato, “daj dite materi” – probleme Bogu, i On će ih riješiti. Kvaka je samo u tome što Bog neće rješavati ono što mi nismo spremni otpustiti.
Ali ako smo spremni otpustiti, Bog će to i riješiti, u svoje vrijeme, i na svoj način. Kako ćemo Bogu dati do znanja da smo spremni otpuštati? Čišćenjem, ili kako mi među sobom kažemo – hopsanjem. Drugim riječima, ponavljanjem Hvala i/ili Volim te, stalno, stalno, stalno… Zvuči dosadno? Pa sad, možda mislimo da imamo briljantnije misli od ove dvije jednostavne, ali to je “lozinka”… Izumljen je već i točak, i struja, i topla voda, pa će čovječanstvo nekako naprijed i bez naših umnih dragulja, ali kako ćemo mi naprijed bez mira? Nema čarobnog štapića, ni kruha bez motike. Želimo li rješenje problema, život u miru, moramo dati svoj doprinos. Samo jednostavno, mentalno ponavljanje Hvala ili Volim te…
Evo nas i do trećeg, zadnjeg pravila. Nema očekivanja. Naravno da svi mi najbolje znamo kako bi se nešto trebalo riješiti, i što je za nas najbolje ;) , ali hooponopono ne funkcionira tako. Nema očekivanja, nema želja, nema natuknica Bogu kako da radi svoj posao. Prepusti se i otpusti. I uživaj.
Ovo je samo za početak. Ako te zanima više, dragi naš novi čitatelju, imaš puuuno materijala na blogu, posebno u Materijalima.
Ne treba kompliciati, jednostavno – hopsaj, čitaj, surfaj…. ne govori o problemima, samo ponavljaj hvala, hvala, hvala…
Pričanjem o problemima probleme umnožavamo, iako se možda trenutno osjećamo bolje kad smo ih “podijelili” s nekim. Zapamti, ne dijelimo, nego množimo. Hvala hvala hvala…..
Vidjet ćeš i rubriku Seminari. Seminare smije održavati samo licencirana osoba, pa u Hrvatsku dolazi Mabel Katz. Dvanaest godina je bila učenica i najbliža suradnica dr Lena, prije nego je počela samostalno održavati seminare. Na internetu, pa i na samom ovom blogiću ima toliko materijala, da svatko bez problema može sklepati seminar. Samo što stvari ne idu tako.
Iako na seminaru dobijemo mnoštvo materijala, seminar je puno, puno više od pukog prenošenja informacija. Koje su, bajdvej, na internetu često polovične ili skroz pogrešne, a takve i kod samoproglašenih učitelja hooponopona.
Na seminaru se radi veliko čišćenje, i ukoliko predavač ne zna kako se to radi, kako očistiti i zaštititi, izuzetno velika šteta se nanosi polaznicima. Ali ukoliko je predavač kvalificiran, tada se na seminaru očisti koliko bi nam trebalo kroz nekoliko života.
Čišćenje polaznika, hotela i grada počinje puno prije samog seminara.
Sasvim očekivano, već su se kod nas pojavili “učitelji hooponopona”, koji se pozivaju na dr Lena. Budite oprezni. U Hrvatsku dolazi samo Mabel. Ono što vam drugi “učitelji” mogu reći, možete i sami naći već i na ovom blogu.
Nakon prvog seminara, svi idući su po vrlo povlaštenim cijenama. Nekad je super biti ponavljač!
Ukoliko te bilo što zanima, dragi čitatelju, slobodno pošalji upit na mail naveden u kontaktima, odgovorit će ti se jako brzo.
Ukoliko pak želiš podijeliti neko svoje iskustvo, doživljaj, viđenje ili saznanje o Ho’oponoponu, pošalji nam tekst, i mi ćemo ga rado objaviti u rubrici Vaš blog. Hvala unaprijed.
Ako si došao do ovdje, dragi čitatelju, već si napravio mnogo – nadam se da ćeš naći puno zanimljivih tekstova, a nadsve, da ćeš čistiti i čistiti i čistiti… I hvala ti na tome, jer kad čistiš sebe, čistiš i mene. Ono što ti ja obećajem, to je da ću čistiti, čistiti i čistiti… čititi sebe, a time i tebe.
Hvala ti i volim te,

Nema komentara:

Objavi komentar