srijeda, 10. srpnja 2013.

ISTINA O ZUBNIM PASTAMA

Snažno antibakterijsko sredstvo, triclosan, koji se nalazi u zubnim pastama, dezodoransima, sapunima..., a čak i u nekim igračkama, znanstvenici povezuju s oštećenjima mozga nerođene djece. Boje se da trudnice, koje su izložene visokoj razini te kemikalije, izlažu djecu takvu riziku.
Najnoviji alarmantni nalazi, kako donose britanski mediji, sugeriraju da triclosan može poremetiti dotok krvi prema uterusu ostavljajući djetetov mozak bez dovoljno kisika. “Znamo za problem. Jedino ne znamo koliki je”, komentirala je profesorica Margaret James sa Sveučilišta Florida. Posljednje je istraživanje, inače, provedeno na ovcama, a testiranje je pokazalo da triclosan smeta enzimu koji omogućuje da estrogen cirkulira u maternici. Estrogen, pak, pomaže da ostane široko otvorena glavna arterija koja fetus opskrbljuje krvlju.
U Britaniji su na snazi direktive EU, koje kažu da je triclosan siguran za upotrebu, ali u maksimalnoj količini od 0,3 posto po proizvodu. To vrijedi i kod nas. Kako bilo, kompanija GlaxoSmithKline izbacila je triclosan iz zubnih pasta Aquafresh i Sensodyne. Još se rabi, recimo, u brendovima Colgate Total. Generalni direktor Colgatea Marco Poggi odgovara da je 70 studija potvrdilo sigurnost i učinkovitost paste Colgate Total. I to više nego ijedne druge. Nije ustanovljena veza triclosana i ljudskog endokrinog sustava, a pokazalo se i da ga ljudski metabolizam brzo prerađuje.
– Rasprave o triclosanu traju neko vrijeme, ali mjerodavna komisija EU nije promijenila mišljenje da je on prihvatljiv u propisanim granicama. Osim toga, pasta za zube ispire se, ne odlazi u organizam i nema razloga za paniku među trudnicama – kaže Vjera Haberle iz Zavoda za javno zdravstvo.
Zubne paste i fluor
Paste za zube sadrže fluor, otrov koji je uzročnik mnogih zdravstvenih poremećaja, zuba, desni i celog organizma.

I one malobrojne paste koje su, navodno, bez fluora, proizvode isti proizvođači koji nas masovno truju svojim drugim proizvodima, pa im ne bi trebalo verovati.

Nije samo fluor problematičan u pastama.

Etiketa na tipičnoj zubnoj pasti navodi sledeće sadžaje:

voda, sorbitol, hidrirani silicij-dioksid, glicerin, tetrakalijev pirofosfat, tetranatrijev pirofosfat, natrijev lauril sulfat, dinatrijev pirofosfat, aroma, karbomer, dikalijev fosfat, natrijev fosfat, natrijev fluorid, natrijev saharin, triklosan, ksantenova guma, titanium dioksid ...

ili nešto slično ovome.

Natrijev lauril sulfat (SLS) je deterdžent i sredstvo za stvaranje pene. Dodaje se uglavnom zbog ugodnog okusa. Ako ste skloni dobivanju ranica u ustima ili aftama, smatrajte SLS potencijalnim krivcem, jer može uzrokovati jaku nadraženost osetljive kože oko usta. SLS nije potreban kako bi vaši zubi bili čistiji. To je zapravo težak otrov, pored usne duplje i peridontitisa (oboljenje desni), oštećuje oči, mozak, srce i pluća ako se duže koristi, ekceme i gubitak kose.

Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasti sadrži iste čestice.

Triklosan je antibakterijsko sredstvo u zubnim pastama, tečnostima za ispiranje lica i proizvodima za kupanje. Može prouzročiti alergijske reakcije i afte (ranice) u ustima. Lako se upija u telo preko usta, a dovodi se u vezu s oštećenjem jetre i nadraženošću očiju.

Pirofosfati su sastojci za suzbijanje zubnih naslaga. Problemi uzrokovani dodatkom priofosfata u zubnu pastu: prvo, pirofosfat čini smesu delomično lužnatom; kad se nađe u ustima, koja su prirodno delomično kisela, pirofosfat može izazvati nadraženost sluznice. Drugo, pirofosfati imaju odvratan okus, pa je potrebno dodati više tvari za aromu kako bi se prikrio njihov okus. Treće, pirofosfati se ne otapaju lako, pa u smesu dodaju deterdžent kako bi se pospešilo njihovo otapanje.

Karbomer je sredstvo sa svojstvima gela. To je sintetički polimer (materijal nalik na plastiku) koji se upotrebljava za zgušnjavanje, stabilizovanje i produženje veka trajanja proizvoda. Može izazvati nadraženost kože. Ksantenova guma se također upotrebljava kao sredstvo za oblikovanje mase, no nije poznato da ima toksično delovanje.

Saharin je kancerogen veštački zaslađivač. Sorbitol, šećer koji se dobiva od alkohola i ima sladak okus, a rastvara se tek u crevima – ako se proguta, sorbitol može prouzročiti grčeve u želucu i crevima i nadutost.

Arome (okusi) i boje dodaju se da bi proizvod izgledao i mirisao primamljivije i imao ugodniji okus. Oni ne pomažu u čišćenju vaših zuba. Arome se uglavnom dobivaju od petrohemikalija. Nekim se proizvodima dodaju dodatne hemikalije kako bi se olakšalo brže oslobađanje arome u ustima – ni one nemaju nikakve veze sa čišćim zubima. Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, beli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora.

Naravno, na vrhu lestvice je fluorid.
U periodičnom sastavu elemenata fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi otprilike između arsena i olova. Kada kontejneri s fluoridom stignu pred vrata proizvođača zubnih pasti, na njima se može uočiti znak mrtvačke lobanje s prekrštenim kostima. Ta se slika sasvim razlikuje od slike sretnih nasmešenih lica na reklamama za zubnu pastu.

Prevelika količina fluorida u zubnoj pasti za manju decu može prouzročiti fluorozu – trajne mrlje i šare na njihovim zubima.

Takođe može izazvati teško trovanje ako dete proguta više paste. Jedno dete u SAD je umrlo kada je pojelo izvesnu količinu zubne paste. Zato sada na svakom pakovanju sitnim slovima je napisano upozorenje da mala deca ne smeju sama da peru zube već samo pod nadzorom starijih koji će voditi računa da količina paste koju dete upotrebljava ne bude veća od zrna graška, i da je ne proguta u toku pranja.

Nema komentara:

Objavi komentar