ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

NAUČNICI ZBUNJENI, NEŠTO SE ČUDNO DEŠAVA SA ELEKTROMAGNETNIM POLJEM ZEMLJE!



elektromagnetno-polje-zemlje-nNešto nije u redu. Prije dva dana je započela čudna geo-magnetna oluja čiji se uzročnici uopšte ne mogu ni naslutiti. Zbog do sada neviđenog slučaja, naučnici nagađaju šta li se sve dešava u našem neposrednom planetarnom okruženju.

Prije nepunih 48 sati Zemlju je pogodio interplanetarni udarni talas koji je prouzrokovao geo-magnetnu oluju klase G1 ( Kp 5 ).

NOAA izvještava kako uz G1 geo-magnetne oluje mogu nastati slabe fluktuacije u električnim mrežama što pak može uzrokovati nestanak struje, smetnje na satelitima te takođe može omesti migracije životinja. Uz ovakve događaje su uobičajene aurore na subpolarnim i polarnim područjima.

Uzročnik takvog stanja je nepoznat, neki naučnici smatraju kako je Sunce, možda, krivac zbog neuočenih koronarnih masovnih izbačaja solarne plazme, ali SOHO i slični sateliti koji orbitiraju oko naše zvijezde nisu primetili baš ništa.

Zbog udara „nepoznatog i neidentifikovanog talasa“ nastala su neobična polarna svjetla koja se na severnoj hemisferi mogu vidjeti čak do Kolorada, Merilenda, Ajove i Nebraske u SAD-u.

Sajt TESIS je objavio kako smo od preksinoć do danas imali priliku da iskusimo geo-magnetnu oluju G2 nivoa (Kp 6). Po NOAA-inoj ljestvici, G2 su umjerene geo-magnetne oluje koje mogu prouzrokovati pad voltaže u dalekovodima koji se nalaze u polarnim i sub – polarnim predjelima planete. Takvi događaji iziskuju korekcije u orijentaciji i funkciji satelita, a polarna svjetla se mogu vidjeti čak do Njujorka i Ajdaha u SAD-u.

Na web stranici Spaceweather, stoji kako se i danas primećuju poremećaji u EM omotaču Zemlje, te da večeras imamo čak 40% šanse za nove geo-magnetne oluje.

S obzirom da se radi o neobičnoj pojavi, nepoznatog porijekla, polarno svjetlo je imalo neuobičajeno ljubičastu boju, za razliku od standardne zelenkasto-žute boje koja se inače može vidjeti u slučaju CME-a nastalih na Suncu.

U isto vrijeme, većina planete je prekrivena gustim oblacima, a svjedoci smo hladnog i vlažnog vremena s brojnim tornadima, jakim olujama i neobičnim snježnim padavinama koje začuđuju klimatologe.

Nema komentara:

Objavi komentar